Go Back

Zakwas na żurek

Przepis na domowy zakwas na żurek jest niezbędnikiem idealnego żurku. Przepis na zakwas na żurek prosto z mojego rodzinnego domu, ma co najmniej 50 lat.
5 from 1 vote
Prep Time 4 d 20 mins
Total Time 4 d 20 mins
Course Zupy
Cuisine Łatwy
Servings 1 porcja

Ingredients
  

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 3 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu

Instructions
 

  • Wsyp mąkę do naczynia i zalej niepełną szklanką letniej wody.
  • Dokładnie wymieszaj, aż mąka się rozpuści.
  • Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz - wymieszaj.
  • Zalej resztą wody, która została w szklance - wymieszaj.
  • Zakryj naczynie lnianą szmatką, lub gazą. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszając.
  • Po upływie 3-4 dni odcedź zakwas na żurek przez szmatkę.
  • ... i dodaj do żurku :) Smacznego!

Notes

  • Zakwas zalej letnią przegotowaną wodą.
  • Słoik z zakwasem przykryj szczelnie lnianą szmatką, lub gazą - jeśli użyjesz innego materiału zakwas może się zepsuć.
Keyword babka przepis, zakwas, zakwas na żurek, żur, żurek