Wilgotna babka cytrynowa

Babka cytrynowa jest jedną z najpopularniejszych, w szczególności na Wielkanoc. Co równie ważne, babka cytrynowa jest łatwa i szybka w wykonaniu. Sprawdź przepis!

W swoich wypiekach uwielbiam naturalne aromaty i zapach. Zapach, który powoduje, że czuć radość, czuć dom, czuć święta wielkanocne. Bo to właśnie na wielkanocnym stole wilgotna babka cytrynowa najczęściej gości.

Sprawdź również: babka gotowana przepis i babka jogurtowa.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 60 min

Ilość porcji: 8 porcji

Babka cytrynowa sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki, które wymieniłem wyżej. W niewielkim rondelku rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia. Zadbaj o to, aby masło podgrzewać, na bardzo delikatnym, wolnym ogniu. W przeciwnym razie możesz je przypalić. Zostaw kawałek masła do wysmarowania formy, w której będziesz wypiekał babkę cytrynową. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą i przesiej przez sitko. Cytrynę dokładnie wyszoruj i umyj płynem do naczyń – cytrynę możesz również wyparzyć.

Składniki

Zetrzyj skórkę z całej cytryny i wyciśnij z niej sok. Następnie 4 jajka wbij do miski i ubijaj mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Następnie dodaj partiami 1 szklankę cukru, miksując przez cały czas na wolnych obrotach. Kiedy jajka połączą się z cukrem, stopniowo dolej ostudzone, rozpuszczone masło. Dodaj sok i skórkę z cytryny – zostaw trochę skórki z cytryny, abyś mógł udekorować nią wierzch babki.

Do tak przygotowanej masy, dodawaj stopniowo, łyżkami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksuj na wolnym biegu do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji ciasta.

Kiedy ciasto na babkę jest gładkie, wysmaruj dokładnie blaszkę masłem. Następnie oprósz ją bułką tartą – dzięki temu, babka cytrynowa po wypieczeniu nie będzie przywierała do formy. Jeśli twoja blaszka jest gotowa przelej do niej ciasto.

Babkę piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 45 minut.

Jak zrobić lukier

Przygotuj 1 szklankę cukru pudru. Cukier puder przesiej przez sitko do miseczki. Następnie małą łyżeczką dolewaj niewielkie ilości ciepłej wody ciągle mieszając. Kiedy lukier przybierze płynną konsystencję, to znaczy, że jest gotowy! Ja do swojego lukru, dodawałem małymi partiami syrop z cytryny – sprawdź. Idealnie wpisał się w smak mojej babki cytrynowej. Sprawdź przepis na polewę czekoladową

# Ugotuj Przepis :

Wilgotna babka cytrynowa

Wilgotna babka cytrynowa to przepis na smaczną i prostą w wykonaniu babkę. Szczególnie polecana na wielkanocnym stole.
Czas przygotowania15 mins
Czas pieczenia45 mins
Całkowity czas1 hr
Kategoria: Ciasta i wypieki
Trudność: Łatwy
Ilość porcji: 8 porcji

Składniki

Babka cytrynowa - składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 200 g masła (cała kostka)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka bułki tartej

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sprawdź przepis na polewę czekoladową

Przepis krok po kroku

  • Przygotuj wszystkie składniki.
  • W rondelku rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia. Zostaw kawałek masła do wysmarowania formy.
  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą i przesiej przez sitko
  • Cytrynę dokładnie wyszoruj i umyj. Możesz wyparzyć wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
  • Wbij 4 jajka do miski i ubij je mikserem. Dodaj do ubitych jajek partiami cukier.
  • Gdy jajka połączą się z cukrem dodawaj stopniowo rozpuszczone, ostudzone masło - cały czas miksując.
  • Również dodaj sok i skórkę z cytryny - zostaw trochę skórki z cytryny, abyś mógł udekorować babkę.
  • Dodawaj stopniowo, łyżkami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksując.
  • Kiedy ciasto będzie miało gładką konsystencję przelej je do blaszki wysmarowanej kawałkiem masła, które sobie zostawiłeś i oprósz bułką tartą.
  • Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 45 minut.
Wilgotna babka cytrynowa
Wilgotna babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Babka

Zrobiłeś ten przepis?

Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis 

Pychota! Moja wilgotna babka cytrynowa jest gotowa! A Wy już macie swoje upieczone?

Dodaj komentarz