Kotlety schabowe

Kotlety schabowe to tradycyjna potrawa, która bardzo często gości na naszych stołach. Oczywiście jest wiele różnych kombinacji na kotlety schabowe, zaś chciałbym Wam przedstawić przepis najbardziej tradycyjny!

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 20 min
Całkowity czas: 35 min

Ilość porcji: 2 porcje

Sposób przygotowania:

Pewnie nieraz próbowałeś eksperymentować z kotletami schabowymi, jednak najsmaczniejsze są w tym wydaniu tradycyjnym i taki właśnie zaprezentuję w tym przepisie.

Zacznij od dokładnego rozbicia kotletów ze schabu. Kotlety rozbij umieszczając kawałek mięsa pomiędzy folią spożywczą, dzięki temu unikniesz przebicia kotletów na wylot.

Kotlety schabowe moczone w maślance

Zawsze kotlety rozbijam wieczorem, moczę w maślance i zostawiam w lodówce na całą noc. Dzięki temu kotlety po wysmażeniu są bardziej soczyste i kruche. Kiedyś dodawałem też  do maślanki surową cebulę pokrojoną w piórka. Natomiast nie zauważyłem w smaku kotletów dużej różnicy, dlatego nie praktykuję tego zabiegu.

Twoje kotlety przeleżały całą noc, są więc gotowe na wysmażenie. Zacznij od tego, aby odsączyć nadmiar maślanki z kotletów.

Oprósz kotlety schabowe z jednej i z drugiej strony świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Przygotuj trzy głębokie talerze, w których będziesz panierował mięso. Do pierwszego talerza wsyp 1 łyżkę mąki pszennej, do drugiego talerza 4 łyżki bułki tartej, a do trzeciego talerza wbij jajko, które roztrzep trzepaczką rózgową.

Panierowanie kotletów schabowych

Zacznij panierować kotlety, według kolejności: najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Pamiętaj, aby dokładnie panierować mięso z jednej i z drugiej strony!

Tak przygotowane kotlety schabowe możesz zacząć smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Tradycyjne kotlety schabowe smaży się na smalcu – i w taki sposób zawsze obrumieniam swoje kotlety. Natomiast zamiennie możesz użyć oleju rzepakowego do smażenia. Proporcje smalcu lub oleju masz podane na samej górze przepisu w składnikach.

Przyznaj, czy nie wyglądają smakowicie? Kotlety schabowe smaż przez około 20 minut, po 10 minut dla każdej strony mięsa. Kontroluj smażenie. Podrumieniaj kotlety aż będą miały złotawy kolor.

# Ugotuj Przepis :

Kotlety schabowe

Przepis na tradycyjne kotlety schabowe, danie tradycyjne i ponadczasowe. Często goszczą na naszych stołach i są przez wielu lubiane. Oto tradycyjny przepis na kotlety schabowe.
Czas przygotowania15 min
Czas pieczenia20 min
Całkowity czas35 min
Kategoria: Obiady
Poziom: Łatwy
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki

  • 360 g schabu (2 duże kotlety)
  • 1 szklanka maślanki
  • 60 g smalcu lub 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

  • Przełóż schab między folię spożywczą i roztłucz dokładnie kotlety.
  • Rozbite kotlety mocz jak najdłużej w maślance, nawet na całą noc.
  • Odsącz ręcznikiem papierowym, nadmiar maślanki z mięsa.
  • Schab dopraw z jednej i z drugiej strony pieprzem i solą.
  • Panieruj mięso na kotlety schabowe najpierw: w mące, w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Panieruj obydwie strony.
  • Rozgrzej na patelni smalec (lub olej) i smaż, aż zarumienią się na złoto.
  • Po zakończeniu smażenia, odsącz kotlety schabowe na ręczniku papierowym, aby wchłonął tłuszcz.
  • Podawaj gorące. Smacznego 🙂

Wskazówki

Kotlety schabowe:

  • Gdy rozbijasz mięso na kotlety schabowe włóż je pomiędzy folię spożywczą, unikniesz przebicia mięsa na wylot.
  • Pamiętaj, że gdy moczysz mięso na kotlety schabowe w maślance przechowuj je w lodówce.
  • Przyprawy wcieraj ręką w mięso, wówczas lepiej przejdzie przyprawami.

Kotlety schabowe możesz podawać z:

  1. mizeria,
  2. groszek z marchewką,
  3. buraczki zasmażane,
  4. sałata ze śmietaną,
  5. purée ziemniaczane.

Zrobiłeś ten przepis?

Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis 

Zgodzisz się ze mną, że takie kotlety to idealna propozycja na niedzielny obiad? Ja takie smaki pamiętam ze swojego rodzinnego domu… Pycha! Życzę Wam smacznego, tradycyjnego obiadu!

1 komentarz do wpisu “Kotlety schabowe”

  1. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day.
    It will always be exciting to read articles from other authors and practice a little something from their web sites.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Oceń przepis