Kotlety schabowe to tradycyjna potrawa, która bardzo często gości na naszych stołach. Oczywiście jest wiele różnych kombinacji na kotlety schabowe, zaś chciałbym Wam przedstawić przepis najbardziej tradycyjny!
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 20 min
Całkowity czas: 35 min
Ilość porcji: 2 porcje
Sposób przygotowania:
Pewnie nieraz próbowałeś eksperymentować z kotletami schabowymi, jednak najsmaczniejsze są w tym wydaniu tradycyjnym i taki właśnie zaprezentuję w tym przepisie.
Zacznij od dokładnego rozbicia kotletów ze schabu. Kotlety rozbij umieszczając kawałek mięsa pomiędzy folią spożywczą, dzięki temu unikniesz przebicia kotletów na wylot.
Kotlety schabowe moczone w maślance
Zawsze kotlety rozbijam wieczorem, moczę w maślance i zostawiam w lodówce na całą noc. Dzięki temu kotlety po wysmażeniu są bardziej soczyste i kruche. Kiedyś dodawałem też do maślanki surową cebulę pokrojoną w piórka. Natomiast nie zauważyłem w smaku kotletów dużej różnicy, dlatego nie praktykuję tego zabiegu.
Twoje kotlety przeleżały całą noc, są więc gotowe na wysmażenie. Zacznij od tego, aby odsączyć nadmiar maślanki z kotletów.
Oprósz kotlety schabowe z jednej i z drugiej strony świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Przygotuj trzy głębokie talerze, w których będziesz panierował mięso. Do pierwszego talerza wsyp 1 łyżkę mąki pszennej, do drugiego talerza 4 łyżki bułki tartej, a do trzeciego talerza wbij jajko, które roztrzep trzepaczką rózgową.
Panierowanie kotletów schabowych
Zacznij panierować kotlety, według kolejności: najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Pamiętaj, aby dokładnie panierować mięso z jednej i z drugiej strony!
Tak przygotowane kotlety schabowe możesz zacząć smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Tradycyjne kotlety schabowe smaży się na smalcu – i w taki sposób zawsze obrumieniam swoje kotlety. Natomiast zamiennie możesz użyć oleju rzepakowego do smażenia. Proporcje smalcu lub oleju masz podane na samej górze przepisu w składnikach.
Przyznaj, czy nie wyglądają smakowicie? Kotlety schabowe smaż przez około 20 minut, po 10 minut dla każdej strony mięsa. Kontroluj smażenie. Podrumieniaj kotlety aż będą miały złotawy kolor.
# Ugotuj Przepis :
Kotlety schabowe
Składniki
- 360 g schabu (2 duże kotlety)
- 1 szklanka maślanki
- 60 g smalcu lub 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Przepis krok po kroku
- Przełóż schab między folię spożywczą i roztłucz dokładnie kotlety.
- Rozbite kotlety mocz jak najdłużej w maślance, nawet na całą noc.
- Odsącz ręcznikiem papierowym, nadmiar maślanki z mięsa.
- Schab dopraw z jednej i z drugiej strony pieprzem i solą.
- Panieruj mięso na kotlety schabowe najpierw: w mące, w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Panieruj obydwie strony.
- Rozgrzej na patelni smalec (lub olej) i smaż, aż zarumienią się na złoto.
- Po zakończeniu smażenia, odsącz kotlety schabowe na ręczniku papierowym, aby wchłonął tłuszcz.
- Podawaj gorące. Smacznego 🙂
Wskazówki
Kotlety schabowe:
- Gdy rozbijasz mięso na kotlety schabowe włóż je pomiędzy folię spożywczą, unikniesz przebicia mięsa na wylot.
- Pamiętaj, że gdy moczysz mięso na kotlety schabowe w maślance przechowuj je w lodówce.
- Przyprawy wcieraj ręką w mięso, wówczas lepiej przejdzie przyprawami.
Kotlety schabowe możesz podawać z:
- mizeria,
- groszek z marchewką,
- buraczki zasmażane,
- sałata ze śmietaną,
- purée ziemniaczane.
Zrobiłeś ten przepis?
Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis
Zgodzisz się ze mną, że takie kotlety to idealna propozycja na niedzielny obiad? Ja takie smaki pamiętam ze swojego rodzinnego domu… Pycha! Życzę Wam smacznego, tradycyjnego obiadu!
Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day.
It will always be exciting to read articles from other authors and practice a little something from their web sites.