Roladki schabowe

Przepis na roladki schabowe, to doskonała alternatywa kiedy szukasz pomysłu na obiad. Roladki schabowe mogą być faszerowane Twoimi ulubionymi składnikami. Sprawdź przepis.

Trudność: Średnia

Czas przygotowania: 1 godz 30 min
Czas duszenia: 1 godz 40 min
Całkowity czas: 3 godz 10 min

Ilość porcji: 8 porcji

Roladki schabowe sposób przygotowania:

Składniki, które potrzebujesz do wykonania Roladki schabowe znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go #UgotujPrzepis, żeby było Ci łatwiej znaleźć.

Mięso umyj pod bieżącą wodą. Wykrój z niego błonki i nadmiar tłuszczu. Schab pokrój w plastry grubości 1,5 cm, przełóż go folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Dzięki temu nie przebijesz mięsa na wylot.

Rozbite mięso oprósz z jednej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do wieprzowiny. Następnie łyżeczką przesmaruj musztardą i pozostaw na 1 godzinę, aby mięso przeszło przyprawami.

Schab

Jak zrobić roladki schabowe

Roladki schabowe

Mięso odpoczywa z przyprawami, przygotuj w międzyczasie warzywa. Czerwoną paprykę umyj pod bieżącą wodą, wydrąż z niej środek i pokrój w słupki.

Do roladek schabowych użyłem papryki szpiczastej – jej smak odpowiada mi najbardziej. Możesz jednak użyć zwykłej czerwonej papryki.

Cebulę umyj pod bieżącą wodą i pokrój w piórka. Ogórki konserwowe podobnie jak paprykę pokrój w słupki.

Wróć teraz do mięsa, które przygotowałeś na początku. W dolnej części rozbitego mięsa ułóż ciasno warzywa pokrojone w słupki. Dodaj tak po dwie, trzy sztuki, aby łatwo było zwijać zrazy. Uformowane roladki zabezpiecz wykałaczkami. Zbij po dwie wykałaczki w zwiniętego zraza. Powinna zostać cebula i papryka – później dodasz ją do sosu.

Jaka musztarda do zrazów

Jak zawijać roladki

Roladki schabowe przepis

Tak przygotowane roladki schabowe obtocz dokładnie w mące. Mąka sklei roladki i nie będą się rozpadały. Następnie rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju i smaż roladki na złocisty kolor – około 12 minut.

W międzyczasie por pokrój w piórka.

mąka do roladek

Smażenie roladki schabowe

Roladki schabowe w sosie własnym

Z patelni, na której smażyłeś roladki odlej nadmiar tłuszczu o ile pozostał. Zalej patelnię lub garnek 500 ml wodą, lub bulionem jeśli posiadasz. Zalewając roladki bulionem sos będzie jeszcze smaczniejszy! Musisz wlać tyle wody, lub bulionu aż roladki będą całe zakryte.

Dodaj pokrojonego pora, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę – warzywa te zostały z początku przepisu, kiedy dodawałeś do zrazów. Wymieszaj.

Sos do schabu

Warzywa do schabu

Roladki schabowe sos

W kuchni już roznosi się piękny zapach. Dodaj do sosu liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Majeranek przed dodaniem rozetrzyj w dłoniach, aby wydobyć jego aromat. Delikatnie przypraw szczyptą pieprzu – delikatnie wymieszaj.

Gotuj roladki schabowe pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godz. 30 min. Co jakiś czas obracaj mięso i podlewaj wodą, aby mięso było cały czas zakryte.

Sos roladki schabowe

roladki schabowe

Zasmażka do sosu 3 stopnia

Aby sos nieco zgęstniał, przybrał ciemnawy kolor i pieczeniowy smak wykonaj zasmażkę 3 stopnia. Zasada jest prosta 1 łyżka smalcu = 1 łyżce mąki. Do sosu wykonaj zasmażkę składającą się z 2 łyżek smalcu i 2 łyżek mąki.

  1. Rozgrzej patelnię i rozpuść smalec. Smaż na wolnym ogniu.
  2. Dodaj mąkę.
  3. Ucieraj, aby nie było gródek i przypalaj mąkę.
  4. Jeśli zasmażka uzyska brązowy kolor, zdejmij patelnię z palnika i odstaw do ostygnięcia.

jak zrobić zasmażkę

Roladki schabowe w ciemnym sosie

Przełóż roladki na chwilę do osobnego garnka.W garnku z samym sosem (bez mięsa) partiami dodawaj zasmażkę, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż zasmażka połączy się z sosem. Kiedy zasmażka się rozpuści przełóż z powrotem roladki i gotuj przez 8 – 10 minut. Pamiętaj, aby zasmażkę, którą dodasz do sosu była ostudzona. Twoje roladki schabowe w ciemnym sosie są gotowe.

Zasmażka ciemna do sosu ciemnego

roladki schabowe w sosie

# Ugotuj Przepis :

Roladki schabowe

Przepis na roladki schabowe w pysznym ciemnym sosie. To idealna propozycja na niebanalny, smaczny obiad.
Czas przygotowania1 hr 30 mins
Czas duszenia1 hr 40 mins
Całkowity czas3 hrs 10 mins
Kategoria: Obiady
Trudność: Średni
Ilość porcji: 8 porcji

Składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 łyżeczek musztardy np. czeska
  • 125 g czerwonej papryki 1 szt.
  • 150 g cebuli 1 średnia
  • 1 ogórek konserwowy
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 10 cm pora
  • 500 ml bulionu (opcjonalnie, ja sos podlałem wodą)

Przyprawy

  • łyżeczki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Lista zakupów

  • wykałaczki 🙂

Przepis krok po kroku

Roladki schabowe część I

  • Mięso umyj, oczyść z błonek i nadmiaru tłuszczu. Pokrój w plastry 1,5 cm.
  • Przełóż mięso w folię spożywczą i rozbij - jak na kotlety schabowe.
  • Mięso oprósz z jednej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do wieprzowiny. Posmaruj musztardą i odstaw na godzinę.
  • Cebulę i paprykę umyj. Z papryki wydrąż środek.
  • Paprykę i ogórki konserwowe pokrój w słupki, cebulę w piórka.
  • Wróć do wcześniej przygotowanego mięsa. W dolnej części mięsa ułóż warzywa i zawiń roladki. Nakłuj wykałaczkami, aby roladki się nie rozpadały. Warzywa, które Ci zostały później dodaj do sosu.
  • Roladki schabowe obtocz w mące i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złocisty kolor przez ok. 12 minut. W międzyczasie pokrój por w piórka.
  • Po usmażeniu roladek na patelni, wylej nadmiar tłuszczu. Zalej roladki bulionem, lub wodą, tak aby były całe zakryte.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i resztę warzyw. Przypraw szczyptą pieprzu.
  • Gotuj roladki pod przykryciem przez około 1 godz. 30 min. Co jakiś czas obracaj roladki i podlewaj wodą, aby cały czas były zakryte.

Wykonaj zasmażkę

  • Rozgrzej patelnię, dodaj 2 łyżki smalcu, smaż do rozpuszczenia na wolnym ogniu.
  • Dodaj 2 łyżki mąki - rozcierając razem ze smalcem.
  • Smaż do uzyskania brązowej zasmażki.
  • Pozostaw do ostygnięcia.

Roladki schabowe część II

  • Po 1 godz. 30 min roladki przełóż do osobnego garnka.
  • Ostudzoną zasmażkę partiami dodawaj do sosu, mieszając i zagęszczając sos.
  • Kiedy dodasz całą zasmażkę, przełóż z powrotem roladki schabowe i gotuj przez około 8-10 minut.
  • Gotowe!

Wskazówki

  • Rozbijając schab przełóż go folią spożywczą. Dzięki temu nie przebijesz mięsa na wylot.
  • Dodając zasmażkę do sosu, pamiętaj aby była ostudzona.

roladki schabowe

roladki schabowe z surówką

roladki schabowe

Roladki ze schabu doskonale smakują z:
  1. Surówka z ogórków kiszonych
  2. Modro kapusta
  3. Marchewka z groszkiem
  4. Buraczki zasmażane
  5. Surówka z czerwonej kapusty

Zrobiłeś ten przepis?

Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis 

Wypróbowałeś przepis na roladki schabowe? Koniecznie podziel się w komentarzach jak Ci wyszły.

Dodaj komentarz