Domowa wędlina gotowana

Domowa wędlina gotowana to przepis przyjemny w wykonaniu, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Domowa wędlina gotowana jest idealnie doprawiona i z pewnością zasmakuje osobom, które szukają urozmaiceń do obłożenia pieczywa.

Przepis na domową wędlinę dostałem od Koleżanki. Helena przyniosła nam po kawałku wędliny do pracy na degustację. Wędlina okazała się być tak fantastyczna, że postanowiłem spróbować. Dlatego dziękuję Ci Helen za ten przysmak i poniżej ten rewelacyjny przepis!

Trudność: Średni

Czas przygotowania: 60 min
Czas parzenia: 1 godz 45 min
Całkowity czas: 2 dni 2 godz 45 min

Ilość porcji: 4 porcji

Domowa wędlina gotowana sposób przygotowania:

Składniki, które potrzebujesz do wykonania Domowa wędlina gotowana znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go #UgotujPrzepis, żeby było Ci łatwiej znaleźć.

co z fileta i szynki?

Zmielona szynka wieprzowa

Domowa wędlina gotowana – dzień pierwszy

Pierwszego dnia przygotuj mięso. Filet z piersi opłucz pod bieżącą wodą, odetnij zbędne błonki i ewentualne kostki. Następnie filet pokrój w kostkę około 1 cm.
Szynkę wieprzową opłucz pod bieżącą wodą i zmiel (jak na kotlety mielone).

Przygotowane mięso włóż do dwóch osobnych misek: pokrojone mięso z kurczaka do jednej, zmieloną szynkę wieprzową do drugiej. Do każdej miski z mięsem dodaj 1,5 łyżeczki peklosoli, wymieszaj i odstaw na całą noc do lodówki.

domowe wędlina na chleb

Domowa wędlina gotowana – dzień drugi

Na drugi dzień mięsa połącz ze sobą i dodaj przyprawy: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka majeranku i 1/2 łyżeczki pieprzu. Zanim dodasz majeranek i zioła prowansalskie, rozetrzyj je w dłoniach, aby wydobyć ich maksymalny aromat.

w 1/2 litra wody rozpuść 5 łyżeczek żelatyny. Następnie roztwór z żelatyny wymieszaj z mięsem – mięso powinno się “trzymać”. Jeśli chcesz uzyskać więcej galaretki dodaj jeszcze szklankę wody.

jak zrobić własną wędlinę

Napełnianie folii termokurczliwej mięsem

Tak przygotowane mięso na domową wędlinę gotowaną przełóż ciasno do folii termokurczliwej. Mięso do folii możesz docisnąć łyżką, aby w miarę możliwości nie było w niej powietrza. Przed napełnieniem folii termokurczliwej, dobrze jest kilka minut wcześniej pomoczyć folię w ciepłej wodzie, aby była bardziej plastyczna. Przed włożeniem mięsa, początek worka mocno i szczelnie zawiąż sznurkiem.

Dla wygody folię termokurczliwą potnij na około 30 cm paski.

Wędlinę parz w temperaturze 85°C przez 1 godzinę i 45 minut.

Domowa wędlina gotowana

# Ugotuj Przepis :

Domowa wędlina gotowana

Domowa wędlina gotowana to przepis bardzo przyjemny w wykonaniu i przede wszystkim bardzo smaczny. Domowa wędlina gotowana jest idealnie doprawiona i z pewnością polecam ją dla osób, którzy szukają urozmaiceń do obłożenia pieczywa.
Czas przygotowania1 godz
Czas parzenia1 godz 45 min
Całkowity czas2 dni 2 godz 45 min
Kategoria: Przekąski
Poziom: Średni
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • ½ kg szynki wieprzowej
  • 3 łyżeczki peklosoli
  • 1 ząbek czosnkowy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo

  • kawałek folii termokurczliwy
  • mocny sznurek

Przepis krok po kroku

Pierwszy dzień

  • Mięso opłucz pod bieżącą wodą i odetnij nadmiar tłuszczu.
  • Przygotuj do osobnych misek mięso. Filet pokrój kostkę (1 cm), a szynkę wieprzową zmiel (jak na mielone).
  • Dodaj 1½ łyżeczki peklosoli do każdej miski. Wymieszaj i odstaw do lodówki.

Dzień drugi

  • Filet i szynkę wieprzową połącz ze sobą. Dodaj przyprawy: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka majeranku i 1/2 łyżeczki pieprzu - wymieszaj.
  • W ½ litra wody rozpuść 5 łyżeczek żelatyny. Dodaj do mięsa, wymieszaj. Mięso musi się trzymać.
  • Kilka minut wcześniej pomocz folię termokurczliwą w ciepłej wodzie, aby była bardziej plastyczna.
  • Zawiąż dość mocno początek folii.
  • Faszeruj folię mięsem, dość ciasno, dociskając łyżką, aby w miarę możliwości nie było powietrza.
  • Po napełnieniu folii, szczelnie zawiąż koniec folii.
  • Wędlinę parz w 85°C przez 1 godzinę i 45 minut.
  • Pozostaw do ostudzenia i schowaj do lodówki. Następnego dnia wędlina jest gotowa! Smacznego!

Wskazówki

  • Po ostygnięciu wstaw wędlinę na noc do lodówki, aby żelatyna ściągnęła.
  • Wędlinę można mrozić.
  • Przepis wykonuję z podwójnych proporcji.

Domowa wędlina gotowana

Pomysł na kanapki

z czym chleb do pracy

pomysł na kanapki

Zrobiłeś ten przepis?

Oznacz@ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis 

Życzę Wam udanych wędlin. Koniecznie podzielcie się w komentarzach swoimi wyrobami!

Dodaj komentarz

Oceń przepis