Buraczki zasmażane

Przyszedł czas na buraki, dlatego dzisiaj przepis na buraczki zasmażane. Prawdopodobnie pamiętasz smak buraczków zasmażanych, szczególnie u Babci na obiedzie, dlatego warto odświeżyć ten smak

Buraczki możesz podawać jako dodatek do takich dań jak: kotlety schabowe, kotlety mielone, bitki w sosie cebulowym. Możesz również sprawdzić mój przepis na marchewkę z groszkiem. Zapraszam Cię na tradycyjny przepis na buraczki zasmażane.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 godz 10 min
Całkowity czas: 1 godz 40 min

Ilość porcji: 6 porcji

Buraczki zasmażane – sposób przygotowania:

Prawdę mówiąc, a właściwie pisząc, przepis na buraczki zasmażane jest prosty, ale wymaga od nas trochę czasu. Natomiast w przepisie przedstawię dwie metody wykonania tych buraczków, sam wybierzesz która jest dla Ciebie wygodniejsza.

przepis na buraczki zasmażane

Jak widzisz moje buraczki ważyły nieco ponad kilogram, natomiast ważyłem je przed obraniem.  W pierwszej kolejności przygotuj buraki – dokładnie je wyszoruj. W tym miejscu przedstawię dwie techniki wykonania buraczków zasmażanych:

1. Piecz buraki w piekarniku

Po dokładnym umyciu buraków, zawiń je dokładnie w folię aluminiową i piecz buraki. Piekarnik ustawiłem na temperaturę 180°C i piekłem je przez 70 minut. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: przez ile czasu pieczemy buraki?  Czasami buraki są gotowe po 40 minutach. Im większe buraki (tak jak w moim wypadku), tym dłużej będą się piekły. Aby sprawdzić, czy buraki są upieczone wbij nóż z ostrą końcówką w buraka. Jeśli jest miękki w środku to znak, że jest upieczony.

Upieczone buraki, ostudź i obierz. Pamiętaj, aby obierać w gumowych rękawiczkach. Zetrzyj je na tarce jarzynowej z dużymi oczkami.

2. Duś surowe buraki

Druga technika, którą wykonuję buraczki zasmażane to duszenie ich na patelni. Po dokładnym umyciu i oczyszczaniu dokładnie je obieram – surowe. Następnie ścieram je na tarce jarzynowej z dużymi oczkami i zaczynam smażyć na patelni podlewając je co jakiś czas wodą. Buraczki dusi się pod przykryciem przez około 30 minut. Plusem jest to, że wszystkie wartości odżywcze buraka zostają w potrawie.

Ja w swoim przepisie buraki ścieram na tarce jarzynowej z dużymi oczkami, ponieważ odpowiada mi ich konsystencja właśnie w takiej formie. Możesz również zetrzeć buraki na tarce z małymi oczkami, wówczas buraczki zasmażane przyjmą formę papki – rzecz gustu.

Kiedy buraki się pieką, bądź duszą przygotuj cebulę. Ja do swojego przepisu na zasmażane buraczki wybrałem 1 średniej wielkości cebulę. Obierz ją i pokrój w drobną kostkę.

W zależności, którą z technik przygotowania buraków do dalszej obróbki wybierzesz, dalej postępuj zgodnie z przepisem na buraczki zasmażane.

Na patelni rozpuść 50 g masła i podsmaż pokrojoną cebulę.  Kiedy cebula się zeszkli, dodaj łyżkę mąki mieszając. Mąka w połączeniu z masłem i cebulą tworzy zasmażkę. Kiedy się zarumieni dodaj buraczki, lub jeśli zdecydowałeś się na duszenie buraków na patelni, to dodaj zasmażkę do nich.

Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia się składników. Dopraw buraczki  zasmażane 1 łyżeczką cukru, solem i pieprzem – do smaku. Następnie dodaj sok z połowy cytryny. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać, aby się nie przypaliły. Opcjonalnie możesz dodać 1 stare jabłko.  Buraczki smaż przez około 10 minut i gotowe.

# Ugotuj Przepis :

Buraczki zasmażane

Tradycyjny przepis na buraczki zasmażane. Ten przepis jest tak stary i sprawdzony, dlatego możemy nadać mu miano pysznego i niezastąpionego jako dodatek do wielu dań.
Czas przygotowania30 min
Czas pieczenia1 godz 10 min
Całkowity czas1 godz 40 min
Kategoria: Sałatki i surówki
Poziom: Łatwy
Ilość porcji: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 130 g cebuli (1 średnia)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół cytryny
  • 1 jabłko (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

Buraczki zasmażane - metoda pierwsza

  • Umyj i dokładnie wyszoruj buraki.
  • Buraki w skórkach zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C i przez około 70 minut.

lub buraczki zasmażane - metoda druga

  • Obierz buraki (surowe) i zetrzyj na tarce jarzynowej z dużymi oczkami, smaż je na patelni podlewając co jakiś czas wodą.
  • Na patelni rozpuść 50 g masła i podaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodaj łyżkę mąki - mieszając.
  • Gdy zasmażka się zarumieni dodaj do niej buraczki, lub zasmażkę dodaj do buraczków - w zależności, którą metodę przygotowania buraczków wybrałeś.
  • Dopraw cukrem, solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny. Opcjonalnie możesz dodać 1 starte jabłko.
  • Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 10 minut.

Wskazówki

Buraczki zasmażane

  1. Jeśli nie jesteś pewny, czy buraki są gotowe (podczas pieczenia w piekarniku), wbij nóż z ostrym końcem. Jeśli nóż gładko wejdzie w buraki, to znak, że buraki są gotowe. 
  2. Buraki w piekarniku piecze się od 40 do 90 minut w zależności od odmiany buraków.
  3. Buraki do buraczków zasmażanych możesz zetrzeć na tarce na małych oczkach, wówczas będą miały konsystencję papki.
przepis na buraczki zasmażane
przepis na buraczki zasmażane

Zrobiłeś ten przepis?

Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis 

Pobudziłem Wasze kubki smakowe? Czyżby dziś na obiad zawitały buraczki zasmażane?

Dodaj komentarz

Oceń przepis