Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem jest jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. W przepisie pokażę jak przyrządzić pyszną i słodką marchewkę z groszkiem. Koniecznie sprawdź.

W przepisie wykorzystasz świeżą marchewkę i mrożony groszek. Zielony groszek jest produktem sezonowym, na szczęście istnieje coś takiego jak mrożenie. Dzięki czemu jego smak na dłużej pozostaje świeży, taki wakacyjny. Zawsze korzystam z groszku mrożonego, jest o wiele smaczniejszy niż konserwowy z puszki, czy słoika. Polecam Ci marchewkę z groszkiem, jako dodatek na przykład do: kotlety schabowe, bitki w sosie cebulowym, kotlety mielone. Zaczynamy!

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 40 min

Ilość porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania:

Marchewka z groszkiem jest bardzo prosta w wykonaniu. Zacznij od umycia i dokładnego wyszorowania marchewki. Odsyp połowę paczki mrożonego zielonego groszku, zakładając że opakowanie ma 450 g. Obierz marchewkę i pokrój w kostkę.

Marchewka z groszkiem przepis

Do garnka (u mnie 2 L), wlej 1 szklankę wody, szczyptę soli i zagotuj. Do wrzątku wrzuć wcześniej pokrojoną marchewkę, dodaj połowę masła, czyli 25 g i gotuj pod przykryciem. Po około 10 minutach dołóż zielony groszek. Gotuj tak długo, aż marchewka będzie miękka.

Marchewka z groszkiem będzie gotowa, kiedy warzywa będą miękkie, a woda praktycznie w całości wyparuje. Jeśli tak się stało twoja marchewka z groszkiem jest prawie gotowa.

Przez sitko przesiej 1 łyżkę mąki pszennej. Ja najczęściej robię to bezpośrednio nad garnkiem.

Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Kiedy mąka połączy się z marchewką i groszkiem dodaj drugą część masła, czyli 25 g. Marchewkę z groszkiem dopraw 1 czubatą łyżeczką cukru i 1 płaską łyżeczką soli. Chwilę jeszcze gotuj.

Marchewka z groszkiem

Pyszny i tradycyjny przepis na marchewkę z groszkiem.
Czas przygotowania20 mins
Czas gotowania20 mins
Całkowity czas40 mins
Kategoria: Sałatki i surówki
Trudność: Łatwy
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki

  • 550 g marchewki (500 g po obraniu) ok. 4 sztuki
  • 225 g mrożonego groszku zielonego (ok. połowa paczki 450 g)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier, sól

Przepis krok po kroku

  • Umyj i dokładnie wyszoruj marchewki.
  • Odsyp połowę (225 g) mrożonego groszku, zakładając że opakowanie ma 450 g.
  • Marchewkę pokrój w kostkę.
  • Do garnka (u mnie 2 L) wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli i zagotuj.
  • Do gotującej wody wrzuć marchewkę, dodaj połowę masła (25 g), i gotuj pod przykryciem. 
  • Po około 10 minutach dodaj zielony groszek. Gotuj, aż woda wyparuje , a marchewka będzie miękka.
  • Przez sitko przesiej 1 łyżkę mąki pszennej. Całość delikatnie wymieszaj.
  • Kiedy mąka połączy się z marchewką i groszkiem, dodaj drugą część masła (25 g). Dopraw 1 czubatą łyżeczką cukru i 1 płaską łyżeczką soli. Gotuj jeszcze chwilę.
  • Podawaj na gorąco.

Zrobiłeś ten przepis?

Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis 

Przyznacie, że marchewka z groszkiem jest jednym z lepszych dodatków do mięs, dań obiadowych? Podzielcie się w komentarzach 🙂

Dodaj komentarz