Modro kapusta

Modro kapusta to przepis tradycyjny zapożyczony z Górnego Śląska, to czerwona kapusta na ciepło. W przepisie dowiedz się jak wykonać modro kapusta jako dodatek do mięs, rolad, dań obiadowych.

Modra kapusta w Wielkopolsce charakteryzuje się dodawaniem goździków i rodzynek, zdecydowanie bardziej na słodko niż w kuchni śląskiej. W przepisie na modro kapusta znajdziesz takie dodatki jak cebula, boczek i jabłko.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania:
Czas duszenia:
Całkowity czas:

Ilość porcji: 8 porcji

Modro kapusta sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Z kapusty zedrzyj pierwsze liście. Boczek, jabłko opłucz pod bieżącą wodą. Dokładną gramaturę składników podałem na dole przepisu.

Z czerwonej kapusty wykrój głąb i podziel na mniejsze części, by łatwiej było ją poszatkować. Kapustę drobno poszatkuj – rozdrobnij ją na mniejsze części. Do szatkowania kapusty możesz użyć: nóż, tarkę jarzynową, maszynkę bębnową do mielenia warzyw, robot kuchenny lub blender.

Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta jest poszatkowana. Przełóż ją do garnka i zalej gorącą wodą, aż cała będzie zakryta. Duś czerwoną kapustę (pod przykryciem) przez około 30 – 40 minut, aż czerwona kapusta na ciepło będzie miękka. Gotuj z dodatkiem 1 łyżeczki soli, liścia laurowego i ziela angielskiego.

Modro kapusta

Przygotuj pozostałe składniki. Boczek pokrój w drobną kostkę i smaż na patelni z niewielkim dodatkiem tłuszczu (1 łyżeczka). Na patelni po boczku smaż pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Jabłko zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Czerwona kapusta jest już miękka, możesz ją odcedzić i wyciągnąć liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj podsmażony boczek, cebulę i tarte jabłko. Dołóż garść kopru, pietruszki, przypraw cukrem, solą i pieprzem. Do smaku skrop sokiem z cytryny *. Dokładnie wymieszaj i gotowe! Podawaj na ciepło.

  • *) Opcjonalnie możesz użyć octu, za którym nie przepadam. Uważam, że ocet jest dobry na kamień, a nie do gotowania 🙂
  • Brudne ręce od czerwonej kapusty możesz wyczyścić używając soku z cytryny.

Modro kapusta

Modro kapusta to przepis z Górnego Śląska. Łatwa w wykonaniu, pyszna i podawana na ciepło
Czas przygotowania20 mins
Czas duszenia30 mins
Całkowity czas50 mins
Kategoria: Sałatki i surówki
Trudność: Łatwy
Ilość porcji: 8 porcji

Składniki

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 150 g boczku wędzonego surowego
  • 1 jabłko najlepiej kwaśne np. Szara Reneta
  • garść kopru
  • garść pietruszki
  • pół cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

  • Z czerwonej kapusty zedrzyj zewnętrzne liście. Boczek i jabłko opłucz pod bieżącą wodą. Osusz.
  • Z czerwonej kapusty wykrój głąb, poszatkuj.
  • Poszatkowaną kapustę przełóż do garnka, zalej ją gorącą wodą, aby była cała zakryta i gotuj pod przykryciem, aż będzie miękka (30-40 minut). Do gotującej kapusty dodaj 1 łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie.
  • Pokrój boczek w kostkę i smaż na patelni. Po usmażeniu boczku na tej samej patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce jarzynowej z dużymi oczkami.
  • Odcedź kapustę, wyciągnij liść laurowy i ziele angielskie.
  • Do odcedzonej kapusty dodaj podsmażony boczek i cebulę.
  • Dołóż garść kopru, pietruszki i starte jabłko.
  • Do smaku przypraw cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj.
  • Podawaj na ciepło. Gotowe!

Zrobiłeś ten przepis?

Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis 

A z czym Ty podasz swoją modro kapustę? Podziel się w komentarzach 🙂

Dodaj komentarz