Sałatka Gyros

Uniwersalna i lubiana praktycznie przez wszystkich sałatka Gyros. Mam kilka swoich sposobów, dzięki którym sałatka Gyros jest lubiana przez moich gości i często proszą o przepis.

Sałatka Gyros przepis

Jedni mieszają wszystkie składniki razem, inni układają warstwami. Natomiast sałatka Gyros charakteryzuje się właśnie tym, że jest ułożona warstwami, tworząc ciekawą i atrakcyjną formę podania. Sałatka Gyros wymaga trochę pracy. Pewne rzeczy, drobne czynności tworzą niepowtarzalny smak sałatki. W najjaśniejszy sposób postaram się opisać cały proces przygotowania. Przed Wami przepis na sałatkę Gyros.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 20 min
Całkowity czas: 50 min

Ilość porcji: 10 porcji

Sposób przygotowania:

Przygotuj dwie miski i poszatkuj nożem kapustę pekińską. Połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, tą z górnej części włóż do pierwszej miski, natomiast drugą część kapusty, tą twardszą przełóż do drugiej miski. Tą twardszą kapustę, którą włożyłeś do drugiej miski posyp dwiema łyżeczkami soli i dokładnie ją wymieszaj, aby sól połączyła się z kapustą pekińską. Zasoliłeś kapustę, aby puściła wodę. Odstaw ją na pół godziny i za chwilę do niej wrócisz.

Filety z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Następnie pokrój filet z piesi kurczaka w kostkę. Na patelnię wlej olej i smaż mięso bez dodatku przyprawy.

Cebulę pokrój w piórka i niech czeka na swoją kolej.

Pokrojone filety z kurczaka smaż przez około 20 minut. Musisz obserwować mięso, pamiętaj że nie możesz fileta z piersi usmażyć na chrupko. Idealne mięso będzie, gdy cała woda z piersi odparuje, a filet będzie delikatny i miękki.

Dopiero pod koniec smażenia, dodaj przyprawę Gyros.

Smaż jeszcze przez około 4 minuty do połączenia się przypraw – ciągle, delikatnie mieszając.

Kurczaka możesz teraz odłożyć do miski, aby ostygł. Na tej samej patelni co smażyłeś mięso usmaż cebulę. Zobacz, czy zostało oleju po smażeniu mięsa, jeśli patelnia jest sucha dodaj 1 łyżkę oleju, ponownie rozgrzej patelnię.

Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i smaż na delikatny złocisty kolor. Kiedy cebula się lekko zeszli dodaj 1 ½ łyżeczki przyprawy Gyros. Smaż jeszcze przez chwilę.

Doskonale! Kolejnym krokiem będzie pokrojenie ogórków konserwowych w drobną kostkę, a następnie osuszenie ich na ręczniku papierowym. Opcjonalnie do swojej sałatka Gyros możesz dodać również czerwoną paprykę. Ja z niej w konsekwencji rezygnuję, gdyż nie przepadam za smakiem papryki, natomiast jak najbardziej pasuje do sałatki Gyros.

Wróć teraz do początku przepisu i do drugiej miski, w której są grubsze, osolone części kapusty pekińskiej. Teraz puściła wodę. Trzeba tę wodę odcisnąć w rękach. Czynność tą stosuje się, żeby później sałatka nie pływała.

Przygotuj sos czosnkowy do sałatki. W miseczce wymieszaj 3 ząbki czosnku, 180 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, rozetrzyj w dłoniach 1 łyżeczkę majeranku i  dopraw solą i pieprzem do smaku.

Warto, abyś wszystkie składniki podzielił na trzy części. Przekładając sałatkę warstwami:
  1. cebuli
  2. następnie jedną kulką odciśniętej kapusty pekińskiej,
  3. usmażonym filetem, pokrytym: sosem czosnkowym i keczupem,
  4. garścią kukurydzy
  5. i garścią ogórków konserwowych.

Czynność powtórz trzy razy, aż zużyjesz przygotowane produkty. Teraz kapustą pekińską z pierwszej miski (tą bez soli), zakryj wierzch sałatki wykańczając sosem czosnkowym.

# Ugotuj Przepis :

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros przepis łatwy w wykonaniu. Ułożona warzywnymi warstwami, wykończona sosem czosnkowym.
Czas przygotowania30 min
Czas smażenia20 min
Całkowity czas50 min
Kategoria: Sałatki i surówki
Poziom: Łatwy
Ilość porcji: 10 porcji

Składniki

Składniki Sałatka Gyros

  • 25 g przyprawy Gyros
  • 1 kg filetów z piersi (około 3 filety)
  • 1 kapusta pekińska (średniej wielkości)
  • 280 g kukurydzy konserwowej (cała puszka, waga po odsączeniu wody)
  • 120 g ogórków konserwowych (5 sztuk)
  • 250 g cebuli (2 sztuki)
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 czerwona papryka (opcjonalnie)
  • keczup
  • sól

Składniki na sos czosnkowy do sałatki Gyros:

  • 3 ząbki czosnku
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

  • Przygotuj dwie miski i poszatkuj nożem kapustę pekińską. Połowę kapusty (miękką) włóż do jednej miski. Twardszą część kapusty pekińskiej włóż do drugiej miski i tę drugą zasyp dwiema łyżeczkami soli* - wymieszaj i odstaw.
  • Przygotuj sos czosnkowy: w miseczce wymieszaj 3 ząbki czosnku, 180 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, rozetrzyj w dłoniach 1 łyżeczkę majeranku i  dopraw solą i pieprzem do smaku. Przepis na sos czosnkowy znajdziesz w pełnym przepisie.
  • Opłucz pod bieżącą wodą filety, pokrój w kostkę i smaż z dodatkiem oleju na patelni - bez przypraw. Pokrojonego fileta smaż przez 20 minut. Dopiero pod koniec smażenia, jak wyparuje woda, dodaj przyprawę Gyros - wymieszaj i odłóż do miseczki, aby ostygł.
  • Cebulę pokrój w piórka i smaż na tej samej patelni, co piersi z kurczaka. Kiedy cebula się zeszkli dodaj 1½ łyżeczki przyprawy do Gyrosa, wymieszaj.
  • Pokrój w kostkę ogórki konserwowe. Osusz papierowym ręcznikiem.
  • Umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę czerwoną paprykę.
  • Wróć teraz do miski, w której osoliłeś kapustę pekińską i odciśnij z niej nadmiar wody, tworząc kulki.
  • Podziel składniki na 3 części i układaj warstwami:
    z podsmażonej cebuli, jedna kulki odciśniętej z wody kapusty pekińskiej, usmażonego fileta, którego polej sosem czosnkowym i keczupem, dodaj garść kukurydzy i garść ogórków konserwowych. Układaj warstwami produkty, dopóki się nie skończą.
  • Na koniec wierzch sałatki przykryj kapustą pekińską, którą skroiłeś do pierwszej miski. Polej resztą sosu czosnkowego.
  • Gotowe!

Wskazówki

Sałatka Gyros przepis:

  • Twardszą część kapusty pekińskiej, z grubszymi przerostami należy zasypać solą, aby puściła wodę. Dzięki temu sałatka później nie pływa.

Zrobiłeś ten przepis?

Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis 

Ach, jak pysznie się zrobiło. Uwielbiam tą sałatkę, a Wy co dodajecie jeszcze do Gyrosa? Smacznego!

Dodaj komentarz

Oceń przepis