Krem z brokułów

Zdecydowanie jestem zwolennikiem i ogromnym sympatykiem zupy krem. Z wielkim apetytem pragnę Ci przedstawić mój sprawdzony przepis na zupa krem z brokułów z grzankami.

W codziennym biegu warto pamiętać, o tym aby odżywiać się zdrowo. Jeść dużo warzyw i owoców, aby dostarczyć organizmowi wartości, których potrzebuje. Warto zaznaczyć, że właśnie brokuły, z których zrobisz zupę mają dużo witaminy C, witaminy A i kwasu foliowego. Natomiast to niejedyne plus brokuła, bo warto zapamiętać, że posiada dużo wapnia i potasu.

Trudność: Łatwy

Czas przygotowania: 15 min
Całkowity czas: 60 min

Ilość porcji: 5 porcji

Sposób przygotowania:

Przygotuj garnek średniej wielkości, w którym rozpuść 2 stołowe łyżki masła – to niecałe pół kostki. Na rozpuszczonym maśle delikatnie podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodaj rozdrobnione na mniejsze różyczki brokuły, które również smaż razem z cebulą przez około 6 minut. Ważne jest, abyś wszystko smażył w garnku, w którym ugotujesz zupę, ponieważ zachowasz smak i wszystkie wartości.

Krem z brokułów

Tak przygotowaną cebulę i brokuły zalej gorącym bulionem. W tym momencie podzielę się z Tobą ciekawostką: aby brokuły zachowały jak najwięcej swoich soków, musisz zalać je gorącym bulionem.  Gotuj do momentu, aż brokuły będą miękkie – około 10 minut. Po ugotowaniu dopraw je solą i pieprzem do smaku.

Zupę wykończ śmietankowym serkiem topionym, lub śmietanką kremówką 30%.  Kiedy będziesz dodawał serek topiony, ważne jest, abyś ciągle mieszał zupę – do rozpuszczenia serka. Serek zagęszcza zupę krem z brokułów i nadaje jej delikatną, puszystą konsystencję.  Jeśli będziesz doprawiał śmietanką 30%, dolewaj ją partiami, i pamiętaj, aby regularnie mieszać.

Zupę krem z brokułów możesz podać z:

  1. Grzankami,
  2. Groszkiem ptysiowym,
  3. Ziołami np. bazylia, rozmaryn, koperek, szczypiorek, itp.,
  4. Pestkami np. dyni, słonecznika, orzechami,
  5. Kawałkami orzechów, np. z różyczkami brokuła.

# Ugotuj Przepis :

Drukuj przepis
5 z 2 głosów

Krem z brokułów

Pyszna, delikatna, kremowa i prosta w wykonaniu. Taka właśnie jest zupa krem z brokułów.
Czas przygotowania15 min
Czas gotowania45 min
Całkowity czas1 godz
Kategoria: Zupy
Poziom: Łatwy
Ilość porcji: 5 porcji

Składniki

  • 500 g brokułów (ok. 2 sztuki)
  • 500 ml bulionu
  • 1 czerwoną cebulę
  • 2 łyżki masła
  • 100 g serka topionego (śmietankowego)
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

  • Przygotuj garnek średniej wielkości, w którym rozpuść 2 stołowe łyżki masła. Na rozpuszczonym maśle delikatnie podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Po chwili dodaj rozdrobnione na mniejsze różyczki brokuły, również smaż razem z cebulą przez 6 minut.
  • Podsmażoną cebulę i brokuły zalej bulionem, gotuj ok. 10 minut.
  • Dodaj drobno posiekaną świeżą pietruszką. Całość dokładnie zmiel blenderem na kremową konsystencję.
  • Dodaj serek topiony, lub śmietankę kremówkę 30% cały czas mieszając.
  • Gotuj zupę jeszcze przez ok. 5 min. Gotowe 🙂

Zrobiłeś ten przepis?

Oznacz @ugotuj.przepis na Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis 

Zupa właściwie jest gotowa. Jeśli Cię zainspirowałem do zrobienia podobnej, to życzę  smacznego! Jesteście fanami zupy krem, czy raczej wolicie te bardziej tradycyjne?

2 komentarze do wpisu „Krem z brokułów”

Dodaj komentarz

Oceń przepis