Zakwas na żurek

Przepis na domowy zakwas na żurek jest niezbędnikiem idealnego żurku. Przedstawię Wam przepis na zakwas na żurek prosto z mojego rodzinnego domu. Ten przepis ma co najmniej 50 lat.

Zakwas na żurek jest stosunkowo prosty w wykonaniu. Jednak niekiedy wystarczy niewielki błąd, aby zakwas nie wyszedł. Postępuj zgodnie z przepisem, a na pewno Twój żurek na tym zakwasie będzie pyszny! Sprawdź pozostałe przepisy na zupy. Zaczynamy!

Trudność: Średni

Czas przygotowania: 4 dni 20 min
Całkowity czas: 4 dni 20 min

Ilość porcji: 1 porcja

Składniki, które potrzebujesz do wykonania Zakwas na żurek znajdziesz w przepisie na dole tego wpisu. Oznaczyłem go #UgotujPrzepis, żeby było Ci łatwiej znaleźć.

jak zrobić zakwas żurek przepis

Przepis na domowy zakwas na żurek

Przygotuj szklane naczynie (w który zrobisz zakwas), lnianą szmatkę, lub gazę oraz sznurek. W czajniku przegotuj wodę i odstaw, żeby delikatnie ostygła. Ważne jest, aby czajnik był czysty, bez kamienia – ja używam wody źródlanej niegazowanej do zagotowania. Do słoika (naczynia) wsyp mąkę i zalej niepełną szklanką letniej wody. Mieszaj tak długo, aż mąka rozpuści się w wodzie i będzie tworzyła jednolitą konsystencję.

Do tak przygotowanej masy dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Zalej resztą letniej wody, która została w szklance. Mieszaj przez chwilę, aż składniki się ze sobą połączą.

jaka mąka na zakwas

domowy zakwas żurek

Zakwas na żurek

Zakwas zakryj szmatką – w niej cały sekret idealnego zakwasu :). Do zakrycia naczynia najlepiej użyj lnianego materiału lub gazy, którą skutecznie przytwierdź sznurkiem do gwintu naczynia. Odstaw tak przygotowany zakwas na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Zakwas codziennie delikatnie zamieszaj.

Po upływie 3-4 dni zakwas jest gotowy. Jedyne co musisz zrobić, to przecedzić go przez szmatkę do osobnego pojemnika i dodać do żurku. Smacznego!

domowy

# Ugotuj Przepis :

Drukuj przepis
5 z 1 głos

Zakwas na żurek

Przepis na domowy zakwas na żurek jest niezbędnikiem idealnego żurku. Przepis na zakwas na żurek prosto z mojego rodzinnego domu, ma co najmniej 50 lat.
Czas przygotowania4 d 20 mins
Całkowity czas4 d 20 mins
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Ilość porcji: 1 porcja

Składniki

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 3 szklanki letniej przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu

Przepis krok po kroku

  • Wsyp mąkę do naczynia i zalej niepełną szklanką letniej wody.
  • Dokładnie wymieszaj, aż mąka się rozpuści.
  • Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz - wymieszaj.
  • Zalej resztą wody, która została w szklance - wymieszaj.
  • Zakryj naczynie lnianą szmatką, lub gazą. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszając.
  • Po upływie 3-4 dni odcedź zakwas na żurek przez szmatkę.
  • ... i dodaj do żurku 🙂 Smacznego!

Wskazówki

  • Zakwas zalej letnią przegotowaną wodą.
  • Słoik z zakwasem przykryj szczelnie lnianą szmatką, lub gazą - jeśli użyjesz innego materiału zakwas może się zepsuć.

domowy zakwas

żurek domowy zakwas

Zrobiłeś ten przepis?

Oznacz@ugotuj.przepisna Instagramie i hashtagiem: #UgotujPrzepis 

Pochwalcie się w komentarzach jakie wyszły Wam żury na tym zakwasie 🙂

1 komentarz do wpisu “Zakwas na żurek”

Dodaj komentarz